Evenimente
Seminarii de consolidare a capacității Proiecte R2CF, România. Lecții învățate, provocări și oportunități pentru îmbunătățiri ulterioare
În luna Noiembrie 2010, BERD a aprobat un Program - Cadru în valoare de 200 de milioane Euro pentru cofinanțarea proiectelor în sectorul apei și canalizării din România, alături de fondurile de coeziune ale UE. Banca a finanțat un total de 23 de sub-proiecte în cadrul acestui Program-Cadru. Din nefericire, aceste 23 de sub-proiecte au raportat un total de 17 decese pe parcursul unei perioade de 22 de luni, între Ianuarie 2013 și Octombrie 2015.
Consilierul pe probleme de Sănătate și Securitate al Băncii, a vizitat diverse sub-proiecte în cursul lunii Septembrie 2013, pentru a evalua performanța, având în același timp scopul de o oferi un grad de conștientizare generală, în ceea ce privește Securitatea și Sănătatea în Muncă (SSM), la o evaluare comparativă trimestrială. În anul 2014, trei seminarii de o zi au fost organizate la Cluj Napoca, Pitești și Galați vizând reprezentanții în securitate, inginerii și reprezentanți ai conducerii operatorilor de apă, Unitatea de Implementare a Proiectului ("UIP") ingineri și contractanți.
Pentru a sprijini în continuare operatorii de apă și contractanții acestora care lucrează la sub-proiecte, Banca a lansat un proiect de cooperare tehnică pentru a menține concentrarea în direcția Securitatea și Sănătatea în Muncă și pentru a oferi feedback furnizorilor de apă și inginerilor UIP în ceea ce privește performanța în domeniul SSM a contractanților desemnați. Banca și-a angajat Consultantul pe Programul - Cadru MANAGEMENT FORCE pentru a efectua inspecții la fața locului în cazul tuturor proiectelor R2CF de pe teritoriul României, pentru a evalua Securitatea și Sănătatea în Muncă, pentru a oferi îndrumare și a crește gradul de conștientizare a riscurilor asociate activității desfășurate.
MANAGEMENT FORCE a vizitat toate locațiile de două ori. O măsurare a performanței securității muncii a fost realizată și discutată pe larg cu reprezentanții companiilor de apă și contractanții acestora. În general, s-a obținut o îmbunătățire substanțială, cu unele excepții. Cea mai remarcabilă a fost scăderea dramatică a incidentelor fatale. Dintre cele 23 de sub-proiecte, șase zone au fost selectate pentru un program de urmărire după a doua vizită. Acest program de monitorizare este în curs de desfășurare în prezent și urmează să fie încheiat cu puțin timp înainte de începerea seminariilor.
Scopul seminariilor:
- prezentarea, discutarea și analizarea rezultatelor vizitelor;
- abordarea furnizorilor de apă și a contractanților acestora în ceea ce privește programul și constatările acestuia;
- schimbul de experiență între furnizorii de apă și contractorilor acestora;
- provocările, beneficiile, obstacolele și lecțiile învățate;
- discutarea soluțiilor propuse;
- implicarea altor părți interesate, după caz;
- realizarea unui plan de acțiune pentru viitor.